StartpaginaLet op het keurmerk!Pas op ...

Andere (keur)merken

Sommige keurmerken of merkaanduidingen geven nuttige informatie over de manier waarop een product gemaakt is, maar zeggen niets over het welzijn van de dieren:

IKB

IKB staat voor Integraal Keten Beheer. Het is een keurmerk dat door de vleesindustrie zelf in het leven geroepen is om vlees traceerbaar te maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat van elke karbonade in de supermarkt nagegaan kan worden waar het vlees verwerkt werd, in welk slachthuis het varken geslacht werd en van welke veehouderij het afkomstig was. Staat het IKB keurmerk op de verpakking, dan zegt dat niets over het welzijn van de dieren. Het IKB logo kan echter wel samen met het EKO-, scharrel- of Beter Leven beeldmerk op de verpakking staan.Halal

De aanduiding Halal betekent dat vlees afkomstig is van dieren die volgens de voorschriften van de Islam geslacht zijn. Mogelijk gebeurde dat zonder verdoving, maar dat is niet zeker omdat de Islam - anders dan veel mensen denken - het slachten met verdoving wél toestaat. In Nederland worden veel dieren volgens Halal voorschrift, met verdoving, geslacht. De aanduiding Halal zegt verder niets over het welzijn van de dieren tijdens hun leven.

Dit etiket suggereert dat de dieren een goed leven hadden, maar garandeert dat niet. Je zoekt vergeefs naar een onafhankelijk keurmerk.

Misleidende plaatjes

Soms staan er foto's of tekeningen van vrolijk rondscharrelende dieren op een vleesverpakking, terwijl er geen enkele garantie is dat de dieren ook daadwerkelijk zo leven als op de afbeelding. Wil je vlees kopen van dieren die een beter leven hadden, kijk dan altijd of er een van de keurmerken die we op deze site noemen op de verpakking staat (EKO, Scharrel, Milieu, of Beter Leven ).